Recessivt svart

De flesta solida svarta hundarna är solid svart för att de har den dominanta svarta genen, men det finns en annan typ av svart – recessivt svart. Recessivt svart är väldigt ovanlig och förekommer bara i ett fåtal raser, bl.a. schäfer, sheltie, puli och schipperke. Vissa raser, som de belgiska vallhundarna, tros bära på både recessiva och dominanta svart.


Recessiv svart tros ligga på A-locus. De markeras med a, och är generellt satt i botten av A-locus eftersom det är recessivt till alla andra gener på A-locus. Det betyder att om hunden bara får en a-gen så kommer den inte att bli solid svart (utan sobel, tantecknad, etc.), då den behöver två a-gener för att synas på fenotypen.


Recessiva svart är praktiskt taget inte annorlunda än dominanta svart. Den ända skillnaden är inom aveln – en solid svart valp kan ha föds från två föräldrar om är icke-solid svarta som båda burit på den recessiva svarta genen. En annan viktigt aspekt att ha i åtanke är att recessivt svart är på ett annat locus än dominant svart. Detta gör det det enda sättet för en hund att fortfarande vara helt svart om den är kk (icke-solid svart) på K-locus.

 Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0