Albino

Albino är en term som många människor finner förvirrande. Vissa tror att det är en synonym för vit, och tycker att de hundar som är vita med lite färg är "en del albino" (vilket inte är möjligt). Andra vet att albinodjur är vita med rosa ögon, som är sant, men inte hela sanningen. Albinism är total avsaknad av båda typer av färgpigmenten  melaniner, det vill säga eumelanin och phaeomelanin. Detta beror på en genetisk avvikelse som resulterar i en brist på tyrosinas som är det enzym som startar processen som bildar melanin.

Resultatet blir en helvit individ med blek rosa hud och rosa ögon, är en albino (benämningen tyrosinase-negativ). Detta är en recessiv gen (genetisk notation är "c" på C-locus), så en hund skulle behöva två exemplar för att det skalvisa. Dessa djur har ingen färg alls, inte ens hud fläckar. Detta genetiska mönstret är inte tänkt att existera i hundar, och skulle sannolikt orsaka dövhet (eftersom det inte finns någon pigment alls).

Ett steg upp är en genetisk mönster som ses ibland hos katter. Detta är ett rent vitt djur (återigen, inget pigment av något slag någonstans), men med blå ögon (cb). Det finns antagligen inte i hundar heller (det finns andra genetiska faktorer hos en mestadels vit hund med blå ögon). Tyrosinase-positiv är en annan form av albinism. West Highland White Terrier och vita herdehundar (bland andra) hör till den kategorin.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0