Den grånande genen

Den grånande genen ligger på G-locus. Det är dominerande, så G grånande och g är icke-grånande, och för att en hund att uttrycka grånande måste den bara ha en kopia av G (så dess genotyp kan Gg eller GG). En hund som inte uttrycker grånande genen har genotypen gg.

Den grånande genen, liksom dilutionering, påverkar eumelanin (svart och lever). Men till skillnad från dilutioneringsgenen, påverkas inte nos- eller ögonfärg, så är den progressiv (så en hund med grånande föds helt svarta eller lever och blir ljusare allt eftersom den blir äldre), och inte alltid påverkas hela pälsen i samma utsträckning (den gråa nyansen i olika delar kan variera, och vissa delar kan den även vara svart). En hund med dilutioneringsgenen kan ha grånande också, men det är ovanligt att två gener förekommer i samma ras.

Grånande påverkar inte phaeomelanin (röd). Ibland kan  raser som har den grånande genen också komma i olika nyanser av creme, vilket tyder på att ljusning av de två typerna av pigment är ihopkopplade. Men så är det inte. Rött är ljusare genom chinchillan C-serien och vissa raser bär helt enkelt både grånande och chinchilla.

En sista intressant sak att notera om grånande är att samtidigt som det påverkar hundar med tantecken (sadlar, traditionella tan etc.) påverkar de inte masker. Kerry Blues är ett slående exempel på detta - största delen av pälsen kan bli silver medan pälsen på deras nosen helt svart. Det är inte känt varför det händer.


Raser som bär genen
Den grånande genen uttrycker sig i en liten mängd raser, de mest betydande av dessa är:
Old English Sheepdog
Bearded Collie
Tibetansk terrier
Polish Lowland Sheepdog (Polski owczarek nizinny)
Bedlington Terrier
Dandie Dinmont Terrier
Basset Griffon Vendeen (Grand och Petit)
Pudel (Standard, dvärg och toy)
Irländsk varghund
Hjorthund
Cesky Terrier
Kerry Blue Terrier
Havanese

Som ni kan se i denna förteckning, finns grånande nästan uteslutande i långhåriga raser. Detta beror förmodligen på att håret ljusnar när det växer, så på en korthårig hund  blir inte håret  tillräckligt lång för att starta grånande.

Vissa korthåriga raser kan mycket väl ha den grånande genen men det är bara inte synlig. Grånande verkar vara särskilt framträdande på icke-fällande raser såsom pudel och Kerry Blue, förmodligen eftersom varje hår, och det inte lossnar har lång tid på sig att gråna. Eftersom grånande är dominerande, verkar det regelbundet i blandade raser (som bara en förälder måste ha genen), särskilt i Storbritannien där bearded collie korsningar är vanliga, liksom olika terrier korsningar.Exempel på grånande genen
Hundar med grånande kan ta år att vända allt från svart till grått. Dessa tre Cesky terrier visar utvecklingen av grått allt eftersom en hund åldras. Den första hunden är mycket ung, och är fortfarande svart. Den andra hunden är lite äldre och har en mörkare grå, och den sista hunden är nästan helt silver. Notera hur de kortaste områdena i pälsen (svans och öron) är den mörkaste, följt av kroppen, och den längsta delar av pälsen (pälsen på magen, benen och nospartiet) är de ljusaste.Den här kerry blue terriern har en väldigt lätt färgad päls, men nospartiet är fortfarande svart. Detta p.g.a den har en svart mask (Em).
Greying hos Yorkshire Terrier (observera hur tanfärgen inte påverkas), Bedlington terrier, Dandie dinmont och Polish Lowland Sheepdog.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0