Leverbrun och svart

Genen som kodar för leverbrun ligger på B-locus. Lilla b står för leverbrun och är recessiv, vilket betyder att det måste finnas i dubbel upplaga för att synas på fenotypen, medan stora B är för icke-lever (dvs svart). Så om hunden har fenotypen BB eller Bb kommer det bli en svart hund, men om den har bb blir den leverbrun. Dock kan svarta föräldradjur få leverfärgade valpar, under förutsättningen att bägga är bärare för leverbrun (Bb).

Levergenen kan bara påverka eumelanin (svart). Allt det svarta i pälsen kan bara bli leverbrunt när hunden bär på dubbel upplaga av b på B-locus. Detta inkluderar även merle, sadel (ex schäfer), nyansvariationer etc. Det är genetiskt omöjligt för en leverbrun hund att ha svart eller blått (grått) i pälsen, eller för en svart eller blå hund att ha leverbrunt i pälsen. Hela pälsen hos en leverbrun hund kommer ha olika nyanser av brunt med rött (tan) eller vitt beroende på vilka andra gener som spelar in.


De olika genotyperna för pigmentfärgerna är:

BBdd
eller Bbdd - Blå
Hunden är enligt genotypen svart, BB, men bär på dubbel upplaga av den recessiva dilutionsgenen d. Dilution gör att färgen späds ut så att svart blir blå och leverbrun blir isabell.

BBDd eller BBDD - Svart
Hunden är svart på B-lokus, och bär endast på enkel eller ingen upplaga av dilutionsgenen. Det kommer medföra att den förblir svart.

bbdd - Isabell
Hunden är leverbrun på B-lokus, men bär på dubbel upplaga av dilutionsgenen. Därför kommer den att omvandlas från leverbrun till isabell. Detta är den svåraste färgen, ur eumelaninperspektiv, att få fram då den är recessiv på bägge lokus.


bbDd eller bbDD - Leverbrun
Hunden är leverbrun på B-lokus och bär på enkel eller ingen upplaga av dilutionsgenen. Den kommer därmed att förbli leverbrun.

Påverkan på pigment
Leverpigment påverkar även färgen hos ögon och nos. Hos leverbruna hundar är nosen brun och ögonen bärnstensfärgade (eller ljust bruna), dock kan de ibland få rosa nosar. Nosens färg är det vanligaste sättet att skilja en leverbrun ifrån en svart eller blå. Ibland så föds hundar med bara phaeomelanin (rött) i deras päls (t.ex. sobel eller recessiv röd), men dessa hundar kommer fortfarande att ha en av färgerna av eumelaninpigmentet - svart, blå, leverbrun eller isabell.

Alla hundar är antingen svarta, blåa, leverbruna eller isabell, oavsett om de har färgen i pälsen eller inte. Pigmentets färg kommer vara synligt i nostryffeln. Svart, blå, leverbrunt eller isabellpigment betyder helt enkelt bara att OM en hund har eumelanin i pälsen, är det just den färgen. Om det inte finns något eumelanin i pälsen kommer det i de flesta fallen att finnas eumelanin i nosen och ögonkanterna, så pigmentfärgen kan fortfarande identifieras. Phaeomelanin (rött) påverkar aldrig färgen på nos eller ögon, bara pälsen.Skillnaden mellan ögon och nospigment är distinkt mellan den leverbruna och svarta hunden.

enen som kodar för leverbrun ligger på B-locus. Den är recessiv så b är lever och B är icke-lever(dvs svart), så för att hunden ska kunna bli leverbrun måste den ha genotypen bb. Så för att en leverbrun valp ska födas från svarta föräldrar måste bägge ha anlag för leverbrun.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0