Recessiva röd

De andra två E-lokusgener är E (normal pigmentering) och e (recessivt rött). Normal pigmentering tillåter bara en hund att uttrycka sin andra gener på andra loci normalt. Den har ingen större effekt på hunden. Recessiva röd, däremot ger en mycket mer synlig effekt.

En hund som är homozygot för recessivt röd, alltså har genotypen ee, kommer att vara helt röd. Nosen kommer att förbli svart (eller lever, blå eller isabella, beroende på eumelaninpigmentets färg) och det kommer även dess ögonkanter och läppar, men resten av pälsen blir helt röd (med eller utan vita tecken och tickning). Detta beror på att den recessivt röda genen i själva verket ger hudcellerna ett funktionshinder - det hindrar dem från att kunna producera eumelanin. Det är därför omöjligt för en recessiv röd hund för att ha något svart (eller lever, blå eller isabella) i sin päls.

Recessiva röd, som är recessiv i sin egen serie, är dominant över nästan allt annat. Dominant svart, sobel, tan, sadelteckning, varggrå, merle och andra mönster med svart i kommer att omvandlas till rött av genen. Detta är, på sätt och vis, risken med recessiva röd - det är en uppfödares värsta mardröm eftersom det kan dölja så mycket. Det är omöjligt att veta från att titta på en recessiv röd hund om den bär sobel, tan, brindle eller någon annan gen från A- eller K-locus, och är därför omöjligt att veta vad som kommer nedärvas till dess valpar - om man inte vet via stamtavlan. En recessivt röd hund kan vara merle samtidigt som den är solid röd, och detta är ett problem som har uppkommit hos bland annat pomeranianer.

Merle är ett senare tillskott till
pomeranianrasen och uppfödare är oroade över att dubbla merle ska betäckas av en tillfällighet eftersom recessiva röd är så vanlig i rasen. Det enda sättet att kontrollera om en recessivt röd hund är en merle, genetiskt sett, är om den har blå ögon (vilket inte ens alla merle har), så det skulle vara ett lätt misstag att korsa två merle ihop om du har dimmiga kunskaper om genetik och tror att merle  alltid var synligt eftersom det är dominerande. Se mer om dubbla merle på M-locus för information om varför merle-merle parningar ska undvikas.Recessiv röd  sker endast hos vissa raser, men det är inte helt klart vilka raser de är. Problemet är att en tydlig, avslöjade sobel kan se identiskt med ett recessivt rött. Detta innebär att solida röda hundar måste genomgå DNA-tester för att avgöra om de är sobels eller recessivt röda, det finns inget annat sätt att hålla de två generna isär. Men om en ras alltid förekommer i solid röd utan några svarta hårstrån alls, och aldrig kommer i skuggade eller tippade sobels eller med en mask kan du vara ganska säker på att rasen bär recessivt röd. Golden retriever och labradorer är två sådana raser och genetisk analys har visat att de bär endast recessivt röda (tillsammans med några andra jakthundsraser). Det finns dock vissa raser, som kan både bära och uttrycka sobel och recessivt röd, som pomeranian.Alla dessa hundar är recessiv röda (goldens och labradorrt kan bära chinchillagener, cchcch, som kan omvandla det röda till creme). Labradorer måste vara genetiskt dominant svart, eftersom alla labradorer är det. Den recessivt röda genen åsidosätter det dominant svarta, och vrider om den till röd.

Canaan Dog är en ras som finns i både sobel och recessivt rött. Det kan därför vara nästintill omöjligt att säga vad som är vad.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0