Blå och isabell

Genen som styr dilution (= utspädning) hos hundar ligger lokaliserat på D-locus. Det är recessivt, d för dilution och D för icke-dilution, så för att en hund ska kunna bli dilutionerad måste den ha genotypen dd. En hund med genotypen Dd eller DD kommer ha normalt pigment.

Dilutionsgenen påverkar eumelanin (svart och leverbrunt), dock kan phaeomelanin (röd) blekna i viss grad. När en hund har dubbel upplaga av diöutionsgenen så försämras dess förmåga att få fullt färgat pigment, så pigment som produceras blir blekare än det skulle varit på en normalt pigmenterad hund.

Blå hundar är svarta genetiskt sett (B-) som är homozygot för dilution (dd), som gör att den blivit blå. Den kommer ha ljusare ögon och blått pigment på nos och ögonkanter. Isabellfärgade hundar är genetiskt sett bruna (bb) som är homozygot för dilution (dd), som gör att den blivit isabell. Den kommer att ha ungefär samma ögonfärg som en brun, dock en ljusare färg på nos och ögonkanter.

Blå och isabell kan ha alla pälsmönster, men oavsett vilket de har så kommer allt svart eller leverbrunt att bli blått eller isabell. Det är genetiskt omöjligt för en blå hund att ha svart i pälsen, eller för en isabell att ha leverbrunt i pälsen.


Från vänster: Svart, blå, leverbun och isabell

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0