Chinchilla, Extrem chinchilla och Platinum

Chinchilla orsakar dilution av rött (phaeomelanin) pigment till en ljusare nyans av tan eller gul. Eumelanin (svart, lever, blå, isabell) påverkas inte.

Extreme chinchilla orsakar en djupare dilution, oftast till creme eller ljust gul, och platinum är dilution till vit (oftaste med en väldigt svag gulaktig nyans).

Väldigt lite är känt om de här tre generna. Det är möjligt att de visar inkomplett eller co-dominans, vilket skulle kunna stå för de extrema variationerna i färgnyanserna. En hund med genotypen cchcp (en upplaga av chinchilla, en av platinum) skulle därför verka vara ungefär som färgen på en hund med extrem chinchilla (ce), men möjligen något mörkare.

Chinchillaserien tros också vara ansvarig de solida vita hundarna med svart nos-/läpp-/ögonkantspigemt, som exempelvis samojeder. Dessa hundar är recessivt röda (ee) med platinumgenen, som dilutionerar deras phaeomelanin (rött) till vitt. Genetiska tester på samojeder har visat att de är homozygota för både recessivt röd och recessivt svart. Några genetiker har föreslagit att det är denna genkombination som gör att samojederna blir solit vita. Detta skulle bero på att det recessivt röda stoppar hunden från att producera eumelanin (svart pigment) och recessivt svart hindrar det från att producera phaeomelanin (rött pigment). Resultatet skulle bli en hund som inte kunde producera några pigment alls i sin päls, och det skulle vara solit vita (men med en helt pigmenterad nos, eftersom recessiva röd bara påverkar pälsen och inte nos, ögon etc). Detta är verkligen en intressant teori, men det finns några problem med det.


För det första, har en del samojeder små fläckar av creme, vissa är till och creme över hela kroppen. Detta skulle inte vara möjligt om hunden inte kunde producera phaeomelanin (röd), eftersom grädde är phaeomelanin som är starkt dilutionerad. Denna variation tyder på att det vita på samojeder är helt enkelt en dilutionering och inte beror på en recessivt röd/recessivt svart kombination. Det finns andra raser också som kommer i olika nyanser av vit och creme, till exempel den tyska spetsen.

För det andra,förekommer solid vit  i raser som definitivt inte bär recessivt svart. Längre ner kommer jag ta upp den vita schnauzern som är ett bra exempel på detta. Creme inte finns i denna ras (även om de vita ofta är i en nyans av elfenben ), så på sätt och vis är det ett bättre exempel på solida vit samojederna. Det är känt att schnauzer bär dominant svart, inte recessiva svart. Det finns inte ens en chans att de bära på recessivt svart som är "gömda", eftersom de bara har generna at och aw på A-locus (a, som är recessiv svart, är också på A-lokus).

Så även om det verkar rimligt att en recessivt svart/recessivt röd hund skulle vara solit vit, finns det inget som tyder på att denna genkombination i själva verket ansvarar för det vita. Det verkar mer troligt att det är helt enkelt är en extrem dilutionering phaeomelanin (röd) på en recessiv röd hund.

Alla av dessa hundar har tanteckning (atat) som har blivit påverkad av en av chinchillagenerna. Den kanadensiska eskimåhunden har ett pälsmönster som kallas Extreme white (swsw), som täcker störta delen av dess teckning men man kan se att den har en tanteckning genom att titta på mönstret på kinderna (som motsvarar samma tanteckning som hos de andra hundarna). Det mönstret är alldeles för regelbundet för att det naturligt ska kunna uppstå hos en piebald som är extreme white. Den finska lapphunden är en lever och tan (bbatat). Den huvudsakliga färgen på en tantecknad hund kan vara svart, lever, blå eller isabell, och det gäller även hundar med chinchillagenen också.


Den kanadensiska eskimåhunden här är ett ovanligt exempel på effekten av extrem phaeomelenin dilution (förmodligen platinum, cp) på vad som troligast är skuggad sobel (ayay) eller sadelteckning (asas). Bara det mörka pigmentet på ryggen förblir kvar, och allt det röda pigmentet har blivit dilutionerat till elfenben. Eumelaninet är leverfärgat för att hunden även har bb på B-locuset. Vilket även syns tydligt på nosen som inte är svart.

Alla dessa hundar är exempel på recessivt röd (ee) och klara sobels med en av de starkare chinchillagenerna. Deras färger varierar från creme till vit. Raser som kan ha denna kombination av gener är bland annat Bichon frise, samojed, malteser, tyska spetsar, akita, shiba, saluki, labrador och komondor, för att nämna några.Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0