Dominanta svart

Svart är standard eumelaninfärgen för hundar. En hund som inte är homozygot för lever (bb) eller för dilution (dd) kommer att ha svart eumelanin. Det betyder att det kommer att ha en svart nos och bruna ögon (eumelanin påverkar ögonfärg också), och allt eumelanin i pälsen blir svart. Eumelanin är en av två typer av pigment som förekommer hos hundar. Den andra är phaeomelanin, som inte påverkar ögon eller nos utan bara pälsen. Det frambringar färgen röd, som är allt från den djupt röda färgen från en irländsk setter till den ljust cremeaktiga färgen hos en canaandog. Phaeomelanin förekommer inte "naturligt" i pälsen - det visas bara om hunden har rätt gener som gör det möjligt.


Irländsk setter (t.v) och Canaandog (t.h)

Med andra ord kommer varje hund vara svart, om den inte har gener som gör om det svarta pigmentet till leverbrun, blå eller isabell, eller gener som ökar tanteckningen (det röda) . Jag inkluderar  inte vita tecken här, eftersom tekniskt sätt skapas inte vita eller kontrolleras av pigment - det är faktiskt, brist på pigment. Så när jag säger "helt svart" utgår jag från att vita tecken kan förekomma.

Det finns två grundläggande alternativ för en hunds teckning:
- Solid (ingen tantecken, bara eumelanin), eller
- Icke-solid (tantecken av något slag)

Oavsett om en hund har en solid eumelaninpäls (svart)  eller päls med tantecken (orsakad av phaeomelanin) beror nästan helt på K-locus, som består av tre gener:

K - dominant svart (solid svart, inget rött)
k - recessivt icke-svart (kommer fortfarande ha svart nospigment och kan ha svarta tecken, men kan också ha röda)
kbr - brindle

En hund med bara en K-gen kommer att bli helt svart. En hund med två k-gener (dvs homozygot för k) kommer att kunna visa tantecken. Dessa tantecken bestäms av ett annat locus, A. Så i princip, en hund med genotypen kk kommer kunna visa vad den än har på A-locus. En hund med KK eller Kk kan vara genetiskt tantecknade eller sobel på A-locus, men kommer inte att kunna visa teckningen på grund av den dominerande svarta genen K. Dominanta svart dominerar hela A-locus, men den kan åsidosättas av andra gener, till exempel lever, dilution, grånande och merle. Alla dessa kommer att förändra det sätt en dominant svart hund ser ut, men det enda de inte kan göra är lägga phaeomelanin (rött) till pälsen.

Det enda sättet phaeomelanin kan läggas till i pälsen på en hund med den dominerande svarta genen är via e-genen (E-locus) - recessivt rött. Detta gör om en dominant svart hund (eller ja, någon hund) till en solid röd hund med svart nospigment. En kk-hund kan ha en del svart i pälsen, men är vanligen inte helt svart.


Flatcoated retriever där majoriteten har KK (t.v) och Rottweiler som har kk (t.h)


EXEMPEL PÅ DOMINANT SVARTA HUNDAR
Alla dessa hundar har KK eller Kk på K-locus. Lägg märke till avsaknaden av rött i pälsen på dessa hundar. Om det finns en rödaktig underull eller spridda röda hårstrån, är hunden sannolikt en mycket tung sobelteckning (eller liknande) snarare än en dominant svart, och är kk. En del dominant svarta hundar kan ha en brunaktig ton i pälsen, och detta beror på solen som bleker pälsen på vissa områden. Detta fenomen brukar kallas "bronzing".

Groenendael med bronzing (t.v), Labrador retreiver (mitten) och Riesenschnauzer (t.h)


Den dominant svarta färgens utsträckning kan styras utav bland annat S-lokus, irish spotting. Detta förekommer hos flera raser som bland annat Border collie och Karelsk björnhund.


Border collie (t.v) och Karelsk björnhund (t.h)



Det dominanta svarta påverkas även utav T-lokus, som bland annat ger cocker spanieln dess roanteckning.


Blue roan Cocker spaniel (t.v) och Svart/vit Engelsk springer spaniel

Tro det eller ej, men hundar kan vara svarta utan att se svarta ut! Ta exempelvis den portugisiska vattenhunden, den kan vara både svart och leverbrun. Den leverbruna hunden har K- på sin genotyp, men även bb - som"vinner" över det svarta och gör hunden leverbrun.

Svart Portugisisk vattenhund (t.v) och leverbrun Portugisisk vattenhund


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0