Huskyfärgen

Huskies och Alaskan Malamutes har en mycket unik pälsteckning, som vanligen består av grått och svart hår på rygg och huvud och vitt på undersidan. Men hur bildas detta? Det verkar som huskies är hundar med vargens grå/agouti teckning (awaw på A-locus, och kk på K-locus så att A-locus ska synas). Vanligtvis visas det som en mörk sobel-liknande teckning, som på den viltfärgade strävhåriga taxen nedan.


De mörka håren är begränsade till toppen av hunden, med tassar och nosparti i en bestående röd färg. När detta mönster kombineras med chinchillagenen, blir de röda tassarna och nospartiet creme och underullen ljusnar  för  att producera ett gråaktig utseende. Detta är det typiska varggrå teckningen, och kan ses på raser såsom keeshond. Om man kombinerar den med den extrema chinchilla- eller platinagenen, kommer allt det röda i pälsen  ljusna till vitt, som hos jämthunden.


Jämthunden ovan verkar vara mycket lik en husky, så vi kan dra slutsatsen att huskyfärgen också kommer från det varggrå mönstret med chinchilla dilutionering av phaeomelaninet. Dock är mönstren faktiskt inte identiska. Om man jämför dessa två (jämthund och siberian husky) kan man faktiskt se signifikanta skillnader.


Den huvudsakliga skillnaden mellan de två raserna är att de vita täcker ett mycket större område hos huskyn än jämthunden. Huskyn har definitivt vita tecken, eftersom den har en uppenbar bläs på huvudet. Däremot verkar resten av vita inträffa i mycket regelbundna, symmetriska mönster, vilket är nästan exakt  de samma på alla huskys. Det verkar alltför regelbundna för att kunna orsakas av vanligt vit, och förekommer också i områden som man inte skulle förvänta sig att se vitt i irish spottingmönster (t.ex. runt ögonen och på undersidan av svansen). Det ser faktiskt mycket ut som urajiron, även om den sträcker sig ytterligare.

Huskyteckningen uppstår från samspel av tre gener - varggrå, extrem chinchilla (eller platina), och någon form av urajiro. Denna urajiro skulle i sådana fall vara någon annan variant än den normala, som endast påverkar rött. Den här påverkar förmodligen svart pigment också. Huskys och malamutes med röda hårstrån bland de svarta är förmodligen varggrå med urajiro, men utan chinchillagen, så att de inte har hel dilution, bara dilutionering av deras "teckning". Detta skulle innebära att urajiro och chinchilla är två helt olika gener, som inträffar på olika loci.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0