Maskning

Eumelaninmasker (svart på nosen och ibland öronen) orsakas av Em-genen, som finns på E-locus. Det är den dominerande toppen  i E-serien, så det betyder en hund bara behöver en Em-gen att ha en mask, oavsett vilka andra gener E-lokus har.

Genotyp för en maskad hund är därför, enligt följande:

EmE - en maskningsgen och en full pigmenteringsgen
Eme - en maskningsgen och en recessiv röd gen
EmEm - två maskningsgener

Om en hund inte har en mask måste den ha genotypen EE (två kopior av full pigmenteringsgenen), Ee (en uppsättning av fullpigmenteringsgenen och en upplaga av recessiva rödgenen) eller ee (dubbel upplaga av recessivt rött).

Maskning
Masker kan visas på alla hundar som är genetiskt sobel, tantecknade, sadlade eller agouti (varggrå). Det innebär att förekomsten av en mask på en hund med maskgenen beror på A- och K-serien. För att visa en mask, kan en hund inte vara dominerande svart (KK, Kkbr, Kk) på K-locus, eftersom dominerande svart stoppar A-serien från att uttryckas och självklart kommer en svart mask på en svart hund inte att vara synlig. Om en hund är brindle eller icke-solid svart på K-locus, så kan A-locus visas, så kommer A-locus vara sobel, agouti, sadlade, tantecknade eller recessivt svart. Alla dessa kommer att visa masker utom recessivt svart (igen, en svart mask kommer inte att vara synlig på en svart hund, även om den är där!).

Masker består av eumelanin (mörkt pigment), så det kan påverkas av att någon gen som ändrar färgen eller intensiteten på eumelanin. Detta innebär att en mask kan vara lever, blå eller isabell, och kan visa merlemönster. Det finns ett undantag dock - masker påverkas inte av "grånande" (åtminstone inte av grånandegenen som finns i raser såsom Kerry Blue Terrier). Detta är en bisarr avvikelse, och genetiker vet för närvarande inte anledningen till det.

På en tantecknad hund, kan masker upptäckas genom att titta på ansiktets teckning. Tan sker normalt på sidorna av nosen och ovanför ögonbrynen, men en hund med en mask kan ha hela eller delar av dessa punkter som tas upp av svart. Vanligtvis är dock tan på halsen fortfarande synlig. Masker kan variera kraftigt, som täcker allt från bara slutet på nosen, för att täcka hela nosen, ögonbryna och öronen.

På sobelhundar, kan svarta masker också orsaka svarta hårstrån på bröstet och/eller rygg och svans. Sobels med svart tippning har ofta svarta masker, så det är möjligt att maskerna i själva verket orsakar tippningen i många fall. Men det finns förmodligen en annan modifierare som hjälper med detta, eftersom inte alla svarta maskerade Sobels har extra svart, ja, många raser med masker kommer endast i klar eller nästan klar sobel (t.ex. mopsar).



Exempel på masker

Brindle (genetiskt sobel) Sloughi med svart mask.

Mopsen här är klar sobel med svart mask.




Två hundar vars tanteckning på nospartiet göms bakom masken.




Två hundar med vita tecken som täcker en del av sin svarta masker. Fläcken av svart på sidan av Bullterrierns nosparti visar att den har en svart mask under det vita.


Italiensk Vinthund med en blå (dd) mask.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0