Merle

M-locus är var merle-genen är lokaliserad. Merle är dominant och betecknas därför med bokstaven M. Icke-merle är recessivt, och betecknas med m. Merle är ganska unik eftersom alla merle är heterozygota (Mm eller mM). En homozygot merle är faktiskt en dubbelmerle, som liknar den dödliga vita genen finns hos hästar och andra däggdjur.
Merlegenen späder slumpvis ut delar av pälsen till en ljusare färg (oftast grå hos en svartpigmenterad hund), och lämnar fläckar av den ursprungliga färgen kvar. Fläckarna kan ha vilken storlek som helst och kan placeras var som helst, till skillnad från fläckar på en piebald hund (som i allmänhet begränsar sig till kropp och huvud). Kanterna på fläckarna är taggiga och ojämna.

Merle påverkar eumelanin. Det innebär att svart, lever, blå eller isabella i pälsen kommer bli merlad, vare sig det är hela kroppen, en mask på en sobel, skuggning, ränderna hos en brindle, eller sadeln hos en sadeltecknad hund. Phaeomelanin (röd) påverkas inte alls, och kommer att visas som vanligt.Raser där merlegenen förekommer:
Australian Shepherd
Catahoula Leopard Dog
Dunker
Border Collie
Old English Sheepdog
Mudi
Cardigan Welsh Corgi
Collie (lång- och korthårig)
Shetland Sheepdog
Tax
Beauceron
Bergamasco
Pyreneisk Vallhund
Grand danois

Det har också nyligen fötts hundar med merle hos chihuahua, american staffordshire terrier, amerikansk cocker spaniel och pomeranian.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0