Schnauzern

Schnauzern är en mycket intressant ras, färgmässigt. Dvärgschnauzern finns i fyra färger - svart (solid), vita, salt-och-peppar, och svart-och-silver (i den traditionella tanteckningen). Salt-och-peppar är precis som svart-och-silver, men det svarta har ersätts med grått. Detta är vad som gör Schnauzers genetik förvirrande: svart-silver och salt-och-peppar ser ut som de är orsakade av samma gen, men man känner inte till någon sådan gen.

Faktum är att salt-och-peppar och svart-silver orsakas av olika A-locus gener i kombination med en av chinchillagenerna.
Denna salt-och-peppar schnauzer har ganska lång päls, och ger en viktig ledtråd till vilken gen som verkligen är ansvarig för denna färg. Några av dess hårstrån har svarta spetsar. Tippade/bandade hår är karakteristiskt för agouti (aw). Japp, denna Schnauzer är varggrå, i likhet med jämthuden i Huskyavsnittet ovan. Många Schnauzers har mycket kort päls på grund av klippning inför utställningsringen, så ofta syns inte ränder.


Denna svart-silver Schnauzern ser ut som den har samma mönster i vitt som salt-och-pepparn ovanför. Men det vita på denna hund orsakas av tanteckningsgenen (at). Tan är på samma locus som varggrå, och producera ett mycket liknande sorts mönster, men de övre delarna av kroppen är en färg utan ränder.

Alla Schnauzers är homozygota för chinchilla (förmodligen extrem chinchilla eller platina). Detta innebär att agouti blir varggrå (salt-och-peppar) och svart-brun blir svart och silver. Allt phaeomelanin i pälsen påverkas, eftersom Schnauzers inte bedriver någon form av urajiro som Shibas, även om de ser lite ut som de gör. Solid svarta Schnauzer har den dominant svarta genen (K), som stoppar agouti locusteckningen från att uttryckas. En svart Schnauzer är genetiskt sett en salt-och-peppar eller en svart-och-silver, men kan inte synas på fenotypen p.g.a dominanta svart. En salt-och-peppar eller svart-silver hund måste vara kk på K-locus för att synas på fenotypen.

Vita schnauzers är genetiskt recessivt röda (ee på E-locus). Recessivt röd gör allt svart hår rött (recessivt röda har en felaktig mekanism som innebär att de inte kan producera eumelanin eller svart pigment) och sen förvandlar chinchillagenen  dem till vitt men nos och ögon påverkas inte. Vita Schnauzers kan vara genetiskt svart, salt-och-peppar eller svart-silver. Kombinationen av recessivt röd med chinchillan är fascinerande, eftersom det är det enda, med undantag för vita tecken, som kan dölja vilken färg eller teckning som helst.

Det finns ingenting som kan "åsidosätta" den, eftersom den stoppar produktion av alla eumelanin och stärker allt phaeomelanin, och dessa är de enda pigment som finns i hundtäcken. Alla hundar med dessa två gener tillsammans kommer att vara solit vita (eller elfenben), och det är omöjligt att säga vilken färg eller mönster de egentligen är om du inte vet stamtavlan eller har tillgång till genetisk testning. Kanske bara en besatt och sorglig person som jag skulle tycka att det var fascinerande!


Bara för att illustrera allt det här om Schnauzer, så är här några genotyper (men bara med de loci som berör schnauzer - A, K och E). Jag har inte inkluderat alla möjliga genotyper, bara några för att ge dig den allmänna idén:

awaw KK EE - Homozygot för varggrå, svart och normal pigmentering. Kommer att bli svart (genetiskt varggrå) eftersom dominanta svart kör över allt annat.

atat Kk ee - Homozygot för tan och recessivt röda, heterozygot för svart. Kommer att vara vit (genetiskt svart och svart-silver).

awat kk EE - Homozygot för icke-svart och normal pigmentering, heterozygot för varggrå(augoti) och tanteckning. Kommer att bli salt-och-peppar (varggrå är dominerande mot tan).


Svart och silver
Schnauzerns mest recessiva färg, som bara kan förekomma genom två olika sorters genotyper: atat kk EE och atat kk Ee. Den måste alltså vara homozygot för tanteckning och icke-svart, sedan måste den vara antingen homo- eller heterozygot för normal pigmentering. Om den är homozygot för recessiva röd (ee) kommer den att bli vit.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0