Sobel

Sobel ,Ay, är det topp dominanta i agouti serien, så en hund behöver bara en enkel upplaga av genen för att det ska uttrycks på fenotypen. Det finns tre sorters mönster som orsakas av den genen: Klar sobel, tickad sobel och skuggad sobel.


Klar sobel är röda hundar med ytterst lite svart i pälsen. De kan nästan vara helt omöjliga att skilja ifrån recessivt röda hundar (se E-locus), om de inte har en svart mask ,Em, som aldrig skulle kunna förekomma hos recessivt röda då de inte kan producera svarta hårstrån. Om det finns något svart i pälsen så måste hunden alltså vara sobel. Exempel på hundraser som kan förekomma i klar sobel är bland annat sankt bernardshunden och bullterrier.

 


 

 

 

Tickade sobels är röda hundar med svart hår, vanligtvis på ryggen, huvudet och svansen. Det verkar även som om de flesta tickade sobels också har en svart mask (Em), så det är mycket möjligt att det finns en koppling mellan de två generna (dock har inte alla maskade sobels tickning). Exempel på raser där detta förekommer är bland annat borderterrier, tibetansk spaniel och belgiska vallhunden tervueren.

 

 

 

 

Skuggade sobels är röda hundar med bruna och svarta hårstrån som täcker toppen av huvudet, öronen och ryggen i ett distinkt mönster. Skuggningen kan vara mycket ljus eller väldigt mörk och distinkt. Ett utmärkande drag är som ett ”V” på pannan, där det bruna formar en spets. Skuggade sobels kallas enbart sobel i sammanhang hos shelties och collies, och grizzly hos salukis.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0