Tanteckning

Genen för tanteckning (aka ”traditionell tanteckning”) är nästan allra längst ner bland de recessiva i Agoutiserien (den ända som ligger lägre är recessivt svart, som är väldigt ovanlig). Det betyder generellt att en hund måste ha dubbel upplaga av tanteckningsgenen för att tanteckningen ska synas på fenotypen, så deras A-locus genotyp måste vara atat.

 

Området där tanteckningen ska visa sig på en hund är väldigt bestämt. Det röda (tan) ska finnas på kinder, nos, halsens undersida, bröst och ben samt över ögonen och under svansroten. Den övriga pälsen ska vara solid svart (eller någon annan eumelaninfärg – lever, isabell eller blå –beroende på vilka andra gener som spelar in). Ibland kan svarta märken finnas med på tårna som kallas ”pencilling”.

 

Spridande tan är som det traditionella tanteckningen men tanteckningen täcker största delen av ansiktet, kommer högre upp på benen och täcker ett större område på bröstet. Det är dock inte känt om detta mönster orsakas av sadelgenen eller tangenen.

 

Fr. v: Traditionell tanteckning och spridande tanteckning


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0