Tweed

Tweed är en merle modifierare som förvandlar de dilutionerade delarna av pälsen (som bör vara grå hos en normal merle eller ljusbrun hos en lever) till olika nyanser av brunt, grått och tan, vilket resulterar i en hund som har ungefär samma markeringar som en Afrikansk vildhund.

Det är känt att förekomma hos Australian Shepherds och Catahoula Leopard Dogs (där det är känt som "lapptäcke"). Det är möjligt att tweedmutationen inträffade i bara en av raserna till att börja med och sedan spreds till de andra, eftersom korsningar mellan två raser är vanligt i USA, annars förekommer det bara som en mutation då och då i raser där ett stort antal merle föds (merle ökar möjligheten för mutation, och merle är känd som en bräcklig gen som muterar oftare än de flesta andra). Hursomhelst är det ett sällsynt och slående mönster. Den har fått ett eget locus, Tw, och tros vara dominant.


Somliga påstår att det finns två gener som orsakar tweedmönstret. En orsakar mycket slumpmässiga mönster med vita fläckar bland det gråa, bruna och svarta. Det visar den första bilden ovan. Uppfödare av rasen Australian Shepherd känner detta som "harlekin", även om det skiljer sig från harlekin finns i Grand Danois. Den andra genen som tros vara sann tweed, framgår av den andra bilden. Denna typ av tweed omfattar inte vita fläckar. Ibland är det också mer regelbundet än "harlekin" typen, och olika färger kan täcka större områden på hunden. Det är inte känt om dessa två typer av tweed orsakas av olika gener eller variationer (eller modifieringar) av samma gen.

Tweed kan förekomma i alla de mönster som visas på merlesidan under M-locus (med tantecken, vit, brindle etc). Men intressant nog har det aldrig rapporterats förekomma på en dubbel merle. Det är inte alls säkert varför detta är.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0