Urajiro

Vissa hundraser, mest märkbart hos akitan och shiban, har en teckning som är känd som urajiro. Urajiro är vita tecken, vanligast på en röd hund. Dessa tecken är lokaliserade på ungefär samma ställe som tantecknade (atat) hundar, men självklart så uppstår inte tanteckning på röda hundar, bara på hundar med eumelnin pigment.

Ingen vet vilken eller vilka gener som orsakar urajiro, men det är mycket möjligt att det är kopplat till chinchillaserien. En teori är att urajiron faktiska är tanteckning som blivit dilutionerad till vit. För att det ska funka, måste det vara en dilutionsgen som bara påverkar der röda på tanteckningen och inte det vanliga röda. En röd Shiba med urajiro skulle då vara en recessiv röd med dilutionerad tan (som vanligtvis inte syns på grund av den röda kroppen på en recessiv röd). Men röda urajiro Shibas har ofta sabling (känd som "Sesam" i rasen), som inte skulle vara möjligt på ett recessivt röd hund. De måste följaktligen ha ay på A-locus, vilket innebär att de inte kan ha tan, eftersom tan finns också på A-locus.

En annan teori, och mer sannolik, är teorin om att genen orsakar urajiro är en helt unik en som begränsar pigment till de varmaste (övre) delar av hunden och lämnar armar och ben, undersida och andra extremiteter vitt.
Endast röda områden (phaeomelanin) påverkas. Detta kan ses på svart och tan Shibas - urajiron går inte längre än till kanten av tantecken, till skillnad från på sesam (sobel) Shibas, där det ofta går längre än det normala tanteckningar. Urajiro verkar inte heller påverka svarta masker.
Intressant nog, så finns Shiba och akitor även i en vitaktig färg (till synes samma som platina). Detta kan vara mer än bara en slump, och kunde tyda på att urajiro är faktiskt orsakas av samma gen(er) som normalt orsakar phaemelanin dilutionering, utom drabbats av någon slags modifierare som begränsar dilutioneringen till vissa områden. De cremevita hundarna är helt enkelt de utan modifieraren. Alternativt kan den solida creme orsakas av en helt annan gen, så cremevita hundar kan också ha urajiro, men det är bara inte synlig på grund av basfärgen.

Chihuahuan och salukin nedan visar också upp en urajiro-liknande teckning. Vid första anblicken ser ut som de har irish spotting, men den vita går upp på insidan av bakbenen och formar två droppar över ögonen, precis som en urajiro. Detta är ett bevis på att ett pigment som begränsar phaeomelanin dilutioneringsgen förekommer hos andra raser än Shiba och Akita. Det kan vara samma gen som urajiro, eller bara en som liknar den.


Kommentarer
Postat av: click here

get the best manufacture anywhere

2015-06-06 @ 02:13:35
URL: http://https://disqus.com/by/mikebrosman/
Postat av: synchronized clocks for hospitals

go here for the greatest wirelessly auto sync around


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0